Janakkalan Sanomien artikkeli 27.12.2020

28.12.2020

Turengin Jehut ja Tervakosken Pallo-Jehut yhdistävät toimintansa ensi keväänä, tavoitteena janakkalalainen koko kunnan alueella toimiva seura, jonne kuka tahansa on tervetullut – ”Tarjoamme mukavaa harrastustoimintaa, johon kuka tahansa pääsee mukaan” Keväällä tapahtuvan Turengin Jehujen ja Tervakosken Pallo-Jehujen fuusion taustalla on kahden toimijan voimien ja osaamisen yhdistäminen.

>> Lue lisää:  Janakkalan Sanomat, Niina Turunen, 27.12.2020 klo 07.00

 

Turengin Jehujen ja Tervakosken Pallo-Jehujen yhdistymisen päälinjat löytyivät jo seurojen ensimmäisessä tapaamisessa.

 

– Molemmilla seuroilla on yhteinen tahtotila liikuttaa ihmisiä heidän omalla motivaatio- ja osaamisalueellaan, sekä halu järjestää harrastus mahdollisimman laadukkaasti ja edullisesti, Turengin Jehujen puheenjohtaja Petri Hakamäki kertoo.

 

Tervakosken Pallo-Jehujen toiminta on keskittynyt vuodesta 2013 lähtien aikuistoiminnan ympärille. Junioritoiminta on ollut vähäistä, käytännössä seuralla on ollut yksi juniorijoukkue ja yksi juniori-ikäisille tarkoitettu kerho.

 

Junioritoiminnan kehittäminen on Tervakosken seuralle yksi yhdistämisen pääsyistä, Tervakosken Pallo-Jehujen toimintaa pyörittävä Miitre Virtanen kertoo.

 

– Jo alussa kävi ilmi, että Turengin herroilla on pitkä kokemus ja erityistä motivaatiota junioritoiminnan kehittämisestä. Tosi kiinnostavaa, sillä olemme halunneet viedä erityisesti junioritoimintaa eteenpäin.

 

Koko kunnan seura

Janakkalassa urheilutoiminta on jo vuosikymmenten ajan ollut jakautunutta, ja seurat ovat leimautuneet kyläseuroiksi. Nyt on syntymässä janakkalalainen koko kunnan alueella aktiivisesti toimiva seura, jollaista ei ole aiemmin ollut, Virtanen kertoo.

 

Käytännön tasolla yhdistäminen tarkoittaa suurta työmäärää, mutta se ei miehiä pelota.

 

– Hallinnollisella puolella perustetaan yksi yhtenäinen hallitus. Hallinnon kautta talouspuoli keskitetään yhden yhdistysnimen alle. Alkuvuodesta yhdistykselle viimeistellään säännöt.

 

Maalis-huhtikuussa Janakkalan kunta odottaa seuroilta hakemuksia seuraavan kesä- ja talvikauden toimintavuoroiksi. Niitä tullaan hakemaan fuusioituneena seurana, Hakamäki kertoo.

 

Lisää läpinäkyvyyttä seuratoimintaan

Yksi asia, jota molemmat seurat haluavat fuusion jälkeen edistää, on seuratoiminnan läpinäkyvyys. Tyypillisesti junioreiden vanhemmat maksavat kaikesta toiminnasta yhdelle seuralle. Laskutustavasta johtuen he eivät aina tiedä, mihin rahat menevät. Tällaisesta tulee helposti ongelmia.

 

– Jehut haluavat toimia niin, että jokaisella joukkueella on oma taloudenpito ja oma tili. Esimerkiksi sponsorirahat menevät oman joukkueen käyttöön eikä katto-organisaatiolle, Virtanen painottaa.

 

– Laskutusmielessä olemme tehneet pelaajille ja junioripelaajien tapauksessa vanhemmille laskuja, joissa näkyy useampi rivi, ei pelkästään yhtä riviä kausimaksulle. Tämä on tärkeä komponentti, jota haluamme jatkaa, Hakamäki lisää.

 

Seuroilla ei ole tiukkaa tavoitetta fuusioitumisen jälkeiselle ajalle vaan he pyrkivät käynnistämään oman näköistä seuratoimintaa, joka toivottavasti kiinnostaa harrastajia.

 

– Olemme molemmat sähly- ja salibandytoimintaa tarjoavia seuroja. Jatkossa pyrimme kokeilemaan muutakin toimintaa jo saamamme asiakaspalautteen pohjalta. Meiltä on kysytty usean lajin kohdalla, löytyykö rentoja höntsäporukoita. Yritämme tarjota kaikille mukavaa harrastamista, johon kuka tahansa pääsee mukaan, Hakamäki kertoo.

 

Seurat pyrkivät kohtelemaan kaikkia lajeja tasapuolisesti eikä sulkemaan pois sellaisiakaan urheilumuotoja, joita osa ihmisistä ei pidä urheiluna lainkaan.

 

– Jos joku haluaisi perustaa vaikkapa e-urheiluseuran Janakkalan alueelle, tämäkin laji on tervetullut, kunhan tarvittavat resurssit löytyvät.

 

Yhteistyö on kaikkien etu

Seurat aikovat pitää tammikuun alussa ensimmäisen tulevan kauden toimintaan keskittyvän tapaamisen, jossa he miettivät, millaista toimintaa seuroissa on tällä hetkellä ja mitä uutta he voisivat lähteä kokeilemaan. Salibandy ja sähly ovat alussa vahvasti toiminnan keskiössä, mutta varauksia uuden toiminnan kehittämiselle voisi Hakamäen mukaan saadun palautteen pohjalta jo tehdä.

 

Virtasen mukaan on tärkeää pysyä realistisena ja olla haukkaamatta liian isoja paloja liian aikaisin. Järjestäytyminen keväällä tulee viemään oman aikansa, samoin hallinnolliset seikat.

 

– On parempi, että ensin järjestäydytään nykyisillä joukkueilla ja saadaan niiden toiminta sujumaan mahdollisimman hyvin, ennen kuin välttämättä muodostetaan rinnalle uusia joukkueita.

 

Hakamäki toivoo, että seurojen yhteinen avoin linja ja kaikelle harrastustoiminnalle avoin asenne kiinnostaisivat kuntalaisia. Virtasen toive on, että nykyinen toiminta pääsisi täyteen vauhtiin ensi vuonna. Jos nykyinen pelikausi pelataan loppuun, hän toivoo, että miesten joukkue nousee kakkosdivisioonaan.

 

– Toivottavasti tällaiset seurojen yhdistymiset luovat sellaista ilmapiiriä, että pienessä kunnassa tehtäisiin enemmän yhteistyötä. Vastakkainasettelulla ei voita kukaan, vähiten harrastava lapsi, Virtanen kertoo.

 

Hakamäki lisää, että pienessä seurassa toiminnan keskiössä on yksilö, jolle pitäisi suoda mahdollisuudet kokeilla kaikenlaista.

– Liikunta on tärkeää terveydelle ja jaksamiselle. Se tukee hyvin vaikkapa kulttuuripuolen harrastuksia ja päinvastoin.